El laboratori de conservació-restauració de material arqueològic de procedència subaquàtica del CASC (Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya) està ubicat al Centre de recerca arqueològica de Pedret, a Girona.
Està especialitzat en la conservació de materials arqueològics de procedència subaquàtica, ja sigui provinents de medi marí, lacustre, rius, pous o nivells freàtics.
Disposa de dipòsits de dessalatge i tractament de diferents característiques i formats, on es realitzen els tractaments específics de conservació de cada tipus de materials, tant de naturalesa orgànica (fusta, cuir, cistelleria, teixit, llavors, ossi) com inorgànica (ceràmica, pedra, metalls) o d'ambdós.
El medi aquàtic té l'excepcionalitat que permet la conservació de la matèria orgànica. Es tracta d'un medi anaeròbic on els microorganismes que podreixen aquesta matèria no poden viure, cosa que permet la seva conservació. Cal tenir en compte, però, que si els materials no queden colgats per sediment, poden acabar desapareixent per efecte de l'abrasió, i en el cas del medi marí, per l'acció del xilòfag teredo navalis. Aquests materials, però, si els extraiem de l'aigua sense realitzar un procés de conservació específic, els perdem.
Els tractaments de conservació-restauració que s'empren per als objectes, ja siguin tant de naturalesa orgànica com inorgànica de manera generalitzada són:
Per als objectes de naturalesa orgànica, els tractaments que s’utilitzen són:
Per als objectes de naturalesa inorgànica, els tractaments són diferents segons la seva composició. Concretament, pel ferro (material metàl·lic més comú), s'apliquen dos tipus de tractament:
Per als objectes de pedra, ceràmica s'utilitza: